Op de trap van het stadhuis

Het is zover. Mijn trouwdag is aangebroken. Aan de arm van mijn bijna-man loop ik de trappen op van het stadhuis. Nog 1 keer kijk ik om….. En daar staat HIJ. Gewoon HIJ. De HIJ van wie je weet, DIT is hem. Dit is de man van wie ik wist dat hij bestond. Maar die ik tot nu toe niet gevonden had. De man aan mijn arm lijkt op hem, heeft van hem weg.  Maar daar staat de HIJ waarvan ik aan alles VOEL dat hij  degene is bij wie ik hoor. Met wie ik die ultieme verbinding kan maken waar ik zo naar verlang.

Wat doe ik? Loop ik verder de trap op aan de arm van mijn aanstaande? Loop ik door en geef ik mijn JA-woord? Omdat ik nu eenmaal die keuze heb gemaakt? Omdat ik mijn aanstaande, van wie ik hou, geen pijn wil doen? Omdat ik niet terug wil komen op een afspraak die ik gemaakt heb? Omdat ik nu eenmaal afgesproken heb met de man op de trap?

Of…… draai ik om. Draai ik me om midden op de trap van het stadhuis, laat ik de hand los van mijn bijna-man, groet ik mijn familieleden en loop ik naar HEM? Daarmee mijn hart volgend, écht mijn gevoel volgend, écht gaan voor wat IK wil. Zonder rekening te houden met de gevoelens van anderen, zonder te denken aan wat anderen van MIJ gaan vinden, zonder rekening te houden met “wat hoort”. Zonder na te denken over de consequenties voor de man op de trap?

Afgelopen donderdag sprak ik met mijn eigen coach over het maken van keuzes. Welke keuzes maak je en waar zijn die op gebaseerd? Maak je keuzes puur en alleen op basis van wat JIJ wil, wat goed voor JOU is? Op basis van waar jij naar verlangt? Op basis van wat jou gelukkig maakt?  Of hou je daarbij (te veel?) rekening met een ander? Met de wensen van heel veel anderen? Hou je rekening met wat “men” van jou vindt? Kun je het maken om op de trap om te draaien?

Dit was een van de voorbeelden die ik met hem deelde, gelukkig heb ik zelf nooit op die trap voor de keuze gestaan, maar ik VOELDE wat het met me deed. Ik VOELDE de knoop in mijn maag. Ik voelde mijn eigen reactie. Ik voelde mijn weerstand. Ik voelde hoe moeilijk ik het in die situatie zou vinden om voor mezelf te kiezen. Ik voelde hiermee ook hoe moeilijk ik het in andere situaties vind om volledig voor mezelf te kiezen. Hoe moeilijk ik het soms vind om überhaupt een keuze te maken.

Let wel, hè, het gaat er niet om dat ik als een egocentrische diva door het leven ga (of wil gaan), met niets en niemand rekening houdend. En het gaat er ook niet om dat er een goed of een fout antwoord is. Het voorbeeld maakte voor mij duidelijk dat er situaties zijn waarin ik een ander voorop stel.  En ook daar is niets mis mee, als je je er bewust van bent!!

Het voorbeeld had namelijk direct een lichamelijke reactie tot gevolg. Direct voelde ik de knoop in mijn maag, het samentrekken van mijn buik, de spanning die ontstond door alleen de GEDACHTE aan het aflopen van de trap. En hierdoor weet ik, het klopt. Hierdoor weet ik, het is waar. Die eerste reactie, nog voordat allerlei stemmetjes hun werk hebben kunnen doen, die is altijd raak.

Daar zitten de vragen die ik mezelf moet stellen, daar zitten mijn antwoorden. In hoeverre kies ik voor mezelf? Welke afwegingen maak ik daarbij? Zijn dat afwegingen voor mij of voor anderen? In welke situaties doe ik dat allemaal? Ben ik me er steeds van bewust wanneer ik het doe?

Dat werkt bij iedereen zo. Om welke beslissing het ook gaat, welke vraag je ook hebt! Die aller aller eerste reactie die jouw lijf geeft, die klopt altijd. Als je daarnaar leert luisteren, heb je zo’n geweldige leidraad, zo’n prachtig kompas. Niets doen met zo’n signaal zorgt ervoor dat je de “verkeerde” kant op gaat, in ieder geval niet de kant van je hartsverlangens.

En ook voor mij is er op het gebied van hartsverlangens dus werk aan de winkel! Gelukkig weet ik natuurlijk HOE. Wil jij daar hulp bij? Heb jij het gevoel dat je niet altijd weet wat je lijf je wil vertellen? Durf jij niet te vertrouwen op de signalen, op je buikpijn, je migraine of je hernia? Kijk dan eens naar mijn programma Body Signs. Dit werkboek kan je er keer op keer bij pakken als je een dilemma hebt, een vraag waarbij je wil weten hoe jouw eigen lichaamswijsheid hierover denkt!

 

Liefs Nina

Nog geen reacties.

Geef een reactie