Ik doe een moord voor suiker!

Ik doe een moord voor suiker!
Ken je dat? Heb je nét gegeten, je zit gewoon vol (niet te vol, want je hebt geluisterd naar je lichaam 😉 ). En dan heb je tóch zin in SUIKER. Iets zoets, een stukje chocolade, een snoepje. Misschien is het bij jou juist iets hartigs. Maar het gevoel is hetzelfde. Je hebt nog steeds behoefte aan een bepaalde smaak, aan een bepaalde stof.

Toch een emotie
Tja, het eerste dat er aan de hand kan zijn, is dat je toch nog wil eten vanuit een emotie. Suiker (zoet) zorgt er namelijk voor dat er in ons lichaam allerlei hormonen worden aangemaakt die ons een gelukkig gevoel geven. En als we ons even niet zo lekker voelen, een beetje down zijn, of vol stress zitten…. Een haffel suiker lijkt een hoop op te lossen.
Dus als je merkt dat je op enig moment ontzettende behoefte hebt aan zoet, zoet, zoet. Check bij jezelf of het echte trek/honger en dus een echte behoefte van je lichaam. Of dat je iets probeert weg te eten. Als je iets weg probeert te eten, is mijn tip natuurlijk om te achterhalen wát je dan weg wil eten. Lukt dat niet, sluit dan even je ogen. En stel jezelf de vraag of het eten van suiker je probleem/verdriet/eenzaamheid/stress daadwerkelijk op gaat lossen. Is de de reden van je verdriet écht weg als je suiker eet! Ben je écht minder eenzaam na het eten van dat stuk chocolade!

Mijn lijf wil het écht
Ja, dat kan! Het kan namelijk zijn dat je voeding die dag/die maaltijd niet veelzijdig genoeg is geweest. Je lijf heeft naast voedingstoffen als koolhydraten, vetten en eiwitten ook iets anders nodig uit voedsel. Namelijk smaak! En waar voedingsstoffen als koolhydraten etc vooral op je fysieke lijf van invloed zijn, is smaak dat vooral op je hersenen en emoties. Ik schrijf “vooral” omdat smaak (verschillende smaken) ook van invloed zijn op bv je stofwisseling.
Meerdere redenen dus om ervoor te zorgen dat je gebalanceerd eet. Net zoals je stofwisseling toch echt vet nodig heeft om goed te werken (ook al zou je dat misschien willen vermijden omdat je kilo’s wil verliezen), heeft je gevoel ook echt zoet nodig.
Zoet, zout, zuur, scherp. De Ayurvedische leer kent nog extra 2 smaken; wrang (bv bonen, linzen, appels) en bitter (bittere groene groenten). In de meest ideale situatie kent iedere maaltijd al deze smaken. Hierdoor voelt je lijf zich fysiek voldaan en ook je psyche!
Ik kan me voorstellen dat je geen zin hebt om je helemaal te gaan verdiepen in een hele nieuwe etensvisie, dus doe net als ik. Experimenteer eens met wat verschillende kruiden in het eten. En doe een schepje (jaja biologische riet-)suiker in de pastasaus.

Nope, werkt niet
Het kan zijn dat beide bovenstaande tips niet werken bij jou. Dan kan er nog iets aan de hand zijn. En dat is dat jouw lijf echt daadwerkelijk voedingsstoffen tekort komt. Een sterke behoefte aan chocolade kan namelijk betekenen dat je een tekort hebt aan magnesium. Vaak behoefte aan koffie, voeg eens wat ijzer toe aan je eten.
Ja, je kunt natuurlijk meteen grijpen naar wat voedingssuplementen, maar je kunt ook nu weer kijken of je de gezonde variant van chocolade en koffie tot je kunt nemen. Te weten noten en zaden ipv chocolade. En bv spinazie ipv koffie.
Er is op het internet veel geschreven over wat de echte behoefte is van je zo’n-sterke-zin-in….
Google en kijk wat jij zou moeten toevoegen om je lijf te geven wat het nodig heeft.
Of schrijf een reactie dan kijk ik samen met jou of we kunnen ontdekken wat de behoefte is van jouw lijf.

Nina
Het Lotuseffect

Nog geen reacties.

Geef een reactie